6 weetjes over zonnebescherming

Of je nu op vakantie bent of in het zonnige België (of Nederland) verblijft, je moet er altijd voor zorgen dat je voldoende beschermd bent tegen schadelijke zonnestralen, al doen we dat blijkbaar vaak genoeg fout.

Er zijn namelijk best veel zaken die we geregeld over het hoofd zien! Daarom verklappen we je in dit artikel 6 weetjes over zonnebescherming. Met deze tips en weetjes blijf je perfect beschermd in de zon!

Fact: Je kunt verbranden in de schaduw

Je denkt misschien dat je geen kwaad loopt in de schaduw of onder een parasol maar niets is minder waar. Je kunt wel degelijk verbranden in de schaduw of als je overdekt bent.

Als je ergens schuilt ben je voor slechts 70% beschermd tegen zonnestralen. Blijven smeren is dus de boodschap, ook als je je onder een boom of parasol bevindt.

Mythe: Zonnecrèmes beschermen de hele dag door

Zonnecrèmes die beweren de hele dag te beschermen doen dit absoluut niet. Er zijn namelijk een heleboel factoren die invloed kunnen hebben op je zonbescherming.

Zweet, water, wrijving, UV-stralen enz. hebben allemaal een bepaald effect op je zonnecrème en gaan deze afbreken. Smeer je daarom minstens 1 keer om de 2 uur opnieuw in om ergere zaken te voorkomen.Fact: Zelfbruiner heeft invloed op je zonnebescherming

DHA, de werkzame stof in zelfbruiner, kan de werkzaamheid van je zonnebescherming beïnvloeden.

Als je zelfbruiner gebruikt, zorg er dan voor dat je altijd éxtra goed ingesmeerd bent. Of nog beter: ga voor een beschermend product dat tegelijkertijd ook een kleurtje geeft!

Mythe: Je wordt niet meer bruin als je smeert

Je wilt niet weten hoeveel mensen weigeren om zich goed in te smeren omdat ze vrezen dat ze hierdoor niet meer bruin zullen worden. Dit is een mythe want natuurlijk kun je alsnog bruinen als je je insmeert, hetzij alleen een beetje trager.

Je kunt dus nog steeds genieten van het zonnetje en een mooie tan opbouwen zonder je huid te verouderen of een verhoogd risico op huidkanker op te lopen.

Fact: Even wachten voor je de zon in gaat

Als je na het smeren meteen de zon ingaat kun je tot 60% van je zonbescherming verliezen. Dit komt doordat je zonnecrème door de warmte gelijk verdampt als deze niet de kans krijgt om voldoende in te trekken.

De meeste zonnebrandcrèmes moeten gemiddeld 20 minuten intrekken voor je volledig beschermd de zon in kunt. Wacht dus altijd even na het smeren!

Mythe: Make-up beschermt voldoende

“Waarom moet ik een zonnecrème smeren als ik een foundation met SPF gebruik?” is een veelvoorkomende vraag. Het antwoord is echter simpel: omdat je niet genoeg make-up smeert.

Om voldoende bescherming te bieden heb je minstens acht keer zoveel foundation nodig als je normaal zou gebruiken, wil je de SPF halen die op de flacon beloofd werd. Zoveel foundation gebruikt niemand, waardoor je dus eigenlijk onbeschermd blijft.

Best breng je dus alsnog een beschermend product aan ónder je foundation.