Sous vide koken

Sous vide koken is een geavanceerde kookmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een warm waterbad om in een vacuüm verzegelde zak perfect gegaard voedsel te bereiden. Sous vide koken werd oorspronkelijk gebruikt door chef-koks omdat het hen in staat stelt eten op de perfecte temperatuur te bereiden zonder het te gaar of ongaar te maken. Sinds enkele jaren gebruiken ook thuiskoks deze methode om gemakkelijk maaltijden te bereiden met een perfect resultaat.

Sous vide is een geweldige techniek om ervoor te zorgen dat je voedsel vochtig en smaakvol blijft. De tot op de graad nauwkeurige temperatuurregeling zorgt voor het meest malse, smaakvolle voedsel dat je ooit hebt gehad. Je sluit jouw precisiekoker aan en zet hem in een grote pan met water, stelt de tijd en temperatuur in en laat het gaar worden! Deze methode om vlees te garen wordt sous vide genoemd. Ingrediënten worden in de zak gedaan, en dan wordt de zak in water geplaatst. Een temperatuursensor controleert het water en houdt het op de juiste temperatuur. Als het koken klaar is, wordt de zak uit het water gehaald en nog even kort gebakken om een mooi korstje te krijgen.

Waarom zou ik sous vide koken?

Sous vide koken maakt gebruik van nauwkeurige temperatuurcontrole met circulatie. Je kan consistente resultaten bereiken door de precieze controle van de temperatuur. Waar je bij traditioneel bakken de buitenkant op veel hogere temperatuur verwarmt, waardoor je snel te ver gaat qua garen, verwarm je nu het hele product op gewenste eindtemperatuur en dus de gewenste garing. Het resultaat is dat je in staat bent om altijd hetzelfde resultaat te bereiken. Een ander voordeel is dat de sappen van het groente of vlees in de vacuümzak behouden blijven, wat ervoor zorgt dat het voedsel vochtig, sappig en mals is.

Hoe zijn sous vide resultaten beter?

Sous vide biedt tot op de graad nauwkeurige controle in de keuken om zeer mals en smaakvol voedsel te bereiden.. Met Sous Vide, is het super eenvoudig om restaurant-kwaliteit resultaten te krijgen van rand tot rand.

Beginnen met sous-vide

Een sous-vide stick is een apparaat dat water verwarmt en circuleert rond de pot om de precieze temperatuur te behouden. Immersie circulatiepompen zijn een betaalbare en gemakkelijk te gebruiken sous vide machine optie. Ze hebben geen ingebouwd waterbad, dus nemen ze weinig plaats in je keuken in. Standalone sous vide apparaten vereisen geen extra apparatuur om te beginnen, omdat ze vastklemmen en aan te passen zijn aan elke pan die je al hebt. Een goede sous vide stick kopen kan je bij Sousvidekenner.