5 manieren om geld te besparen tijdens de feestdagen

Cadeautjes kopen, kerstdiners en de stijgende elektriciteitsrekening… De feestdagen zijn nu eenmaal een dure periode voor heel wat mensen. Gelukkig hoeft dat niet altijd zo te zijn want er zijn een hele hoop vlakken waar je op kunt besparen! Daarom verklappen wij je 5 manieren om geld te besparen tijdens de feestdagen want dat hoeft gelukkig écht niet lastig te zijn.

Hou je aan een budget

De beste manier om snel veel te veel geld te spenderen is door onszelf niet aan een budget te houden. Door een strikt budget op te stellen én je daar aan te houden weet je op voorhand goed hoeveel je gaat spenderen en hoe je dit in moet calculeren.

Zo kun je bv. op voorhand al een beetje inschatten op welke andere zaken je eventueel gaat moeten besparen zodat je budget voor de feestdagen groot genoeg is.Maak zelf eens een cadeautje

Als je voor iedereen een gepersonaliseerd cadeau moet uitzoeken gaan je kosten serieus de hoogte in schieten. Daarom is het misschien wel een leuk idee om je beste DIY-skills boven te halen en zelfs eens een cadeautje te maken.

Voor weinig geld kun je het nodige gerief in huis halen om aan een schattig DIY-projectje te beginnen. Kerstmis draait toch vooral om samen zijn en dingen geven die veel voor iemand betekenen. Laat de dure parfums dus gerust een jaartje achterwege en geef eens een cadeau dat met liefde gemaakt werd.

Ga voor gratis activiteiten

Tijdens de feestdagen zijn er zoveel leuke activiteiten om te doen maar deze kosten meestal wel veel geld. Gelukkig hoeft dat niet altijd zo te zijn want er zijn genoeg leuke dingen om te doen die gewoon gratis zijn.

Wandel eens rond op een gezellige kerstmarkt, hou een kerst karaoke avond met vrienden of bezoek een kerstparade.

Blijf thuis bij oudjaar

We snappen het: het is heel leuk om oudjaar te vieren in een discotheek met ongelimiteerde drank. Maar wist je dat zo’n avond al snel richting de € 100 kan gaan, als je geluk hebt? Denk aan je inkomticket, je eten/drinken, je vervoer en natuurlijk ook de bijpassende outfit.

Als je écht goed geld wilt besparen is het daarom een goed idee om thuis te blijven bij oudjaar. En met thuisblijven bedoelen we natuurlijk niet dat je helemaal alleen moet wegkwijnen onder een fleecedeken. Je kunt ook heel makkelijk een gezellige get together organiseren met vrienden en familie. Laat iedereen iets meebrengen (een flesje wijn, een kaasplank, …) zodat de kosten voor iedereen beperkt blijven.

Geloof me: zowel je portemonnee als je lever zullen je nadien zeer dankbaar zijn.Kook zelf

De feestdagen zijn het ideale moment om eens lekker uit eten te gaan of om eens een uitgebreid diner te bestellen bij een traiteur of slager. Geloof me, wij kunnen ook moeilijk weerstaan aan al die winterse schotels. Maar als je écht wilt besparen kan het een goed idee zijn om het dit jaar even over te slaan.

Door zelf te koken en voornamelijk voor seizoensgroenten te kiezen kun je namelijk heel wat besparen. Ook ben je zo 100% zeker dat je alleen dingen zult maken die je zelf graag lust want wees eerlijk, niet alles van bij de traiteur is altijd even lekker plus er zit ook vaak onnodige garnituur tussen. Door zelf te koken bespaar je veel geld en je gaat voedselverspilling tegen.

Ook leuk: samen koken met vrienden en/of familie. Maakt het extra gezellig en je hebt een leuke, goedkope activiteit om te doen.