Geld sparen voor de toekomst: zo begin je er aan

Geld opzij zetten voor later is zeker geen slecht idee, je weet immers nooit wat er nog allemaal kan gebeuren! Of je nu een aantal jaar vroeger met pensioen wilt gaan of een mooie wereldreis wilt maken, met nadenken over de toekomst kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Wil je graag wat geld sparen voor de toekomst? Zo begin je er aan!

Kies een spaardoel (of meerdere doelen)

Door spaardoelen voor jezelf op te stellen kun je jezelf beter motiveren om te sparen. Als je op langere termijn grote doelen voor je ziet heb je meer motivatie om het sparen vol te houden.

Denk aan een heerlijke vakantie, een prachtig huis of die auto die je altijd al wilde. Je moet blijven dromen om te blijven sparen!

Maak een budget op

Begin met het opstellen van een budget zodat je weet hoeveel je opzij wilt zetten en vooral: hoeveel je opzij kúnt zetten. Kijk eens kritisch naar al je inkomsten en uitgaven.

Zoek uit op welke zaken je kunt besparen, zelfs al zijn het maar enkele euro’s. Zelfs als je per maand maar 50 euro zou sparen zou je al een mooi bedrag bij elkaar kunnen sparen. Alle kleine beetjes helpen nu eenmaal!

Moest je nergens kunnen besparen is het ook wel een goed idee om je inkomsten onder de loep te nemen. Misschien is er wel een manier waarop je extra geld kunt verdienen!

Automatisch sparen

“Pay yourself first” is de leuze van de rijke bevolking. Door jezelf eerst te betalen (en dus geld opzij te zetten) zorg je ervoor dat je dit geld niet automatisch uit gaat geven. Hierdoor ga je vanzelf ook zuiniger om met het geld dat overschiet.

Zet dus een automatische betaling op die automatisch maandelijks een vast bedrag naar je spaarrekening doorstort. Dit geld ga je niet meer kunnen gebruiken waardoor je het ook niet echt zal missen.

Dit is dé ideale manier om snel een mooi bedrag bij elkaar te sparen voor de toekomst.

Daag jezelf uit

Maak van het sparen een soort spelletje en daag jezelf uit om steeds meer te besparen. Ga op onderzoek om telkens de meest goedkope alternatieven uit te vinden.

Ruil kleding, organiseer een picknick of maak gebruik van coupons in de winkel. Dit zijn allemaal kleine manieren waarop je toch wel lekker veel geld kunt besparen!

Door jezelf verder uit te dagen zul je merken dat je een stuk creatiever en handiger zult worden. Bijkomend voordeel: je zult je spaarrekening ook alleen maar verder zien graaien. Win-win, toch?