De perfecte dagplanning (waar je je aan kunt houden!)

Het enige wat je nodig hebt voor een perfecte dagplanning is een pen en wat papier. En natuurlijk ook de nodige zelfkennis want je moet natuurlijk weten welke vaste routines je in moet plannen.

Waarschijnlijk heb je al een gigantische to do list, plaatsen die je moet bezoeken en mensen die je dringend moet spreken. Best lastig om dat allemaal vorm te geven maar een perfecte dagplanning samenstellen is écht niet moeilijk.

Door je dag goed te plannen en alles op het juiste moment te doen zal je veel productiever worden. En niet alleen dat: je zult je beter in je vel voelen én je beter kunnen focussen. Elke dag kan een perfecte dag zijn, mits wat planning.

Wetenschappers hebben namelijk onderzocht wat dé perfecte dagplanning is door te zoeken op welke momenten mensen het productiefst zijn, of juist niet. Als je je aan deze planning houdt zou je dus veel voor elkaar moeten krijgen! Dit is de ‘perfecte dagplanning’ volgens de wetenschap:

6 uur

Tijd om op te staan! Het beste moment om op te staan is vlak na het eindigen van je REM-slaap. Je kunt je slaapcyclus achterhalen door een activity tracker te dragen of door een app op je telefoon te downloaden.

Niet iedereen heeft hetzelfde slaapritme of heeft evenveel slaap nodig. Het is dus zeer belangrijk om te weten wat jouw lichaam precies nodig heeft en hoe het functioneert.

7 uur

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat je het best kunt ontbijten een uur na het opstaan. Ontbijten is niet alleen fijn voor een goede maag maar het geeft je lichaam (en dus ook je hersenen!) voldoende energie om de dag goed en productief door te komen.

8 uur

Heb je voldoende tijd over om een workout in te plannen? Zorg er dan voor dat je deze ‘s morgens plant, zeker als je in de buitenlucht gaat sporten. Ochtendlicht zorgt er namelijk voor dat je lichaam gelijk goed wakker wordt én het zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt.

Je metabolisme is in de ochtend ook op zijn beste punt dus dat werkt het verbranden van calorieën alleen maar in de hand.

9 uur

Wil je je dag op de beste manier beginnen? Begin je werkdag dan met het meest vervelende klusje: e-mails. We weten allemaal dat we doorheen de dag veel te veel bezig zijn met mails en dit komt je productiviteit helemaal niet ten goede!

Plan dus iedere ochtend een complete blok in waarin je alleen bezig bent met het beantwoorden van mails. Kijk doorheen de rest van de dag niet meer om naar je mailbox.10 uur

Dit is het perfecte uur om je to do list af te werken aangezien je het productiefst bent in de ochtend. Ook zal het afwerken van je to do list een motiverend en positief effect hebben op de rest van je dag! Zeker als er taken opstaan waar je écht tegen opkijkt. Hoe sneller je deze taken kunt afvinken, hoe minder lang je eraan zult moeten denken.

12-13 uur

Zorg dat je iedere dag op hetzelfde moment gaat lunchen. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan dit uur en zal het zich aan gaan passen. Door goed te eten ‘s middags zorg je ervoor dat je ook tijdens de namiddag genoeg energie zult hebben.

Probeer tijdens dit uur écht goed te ontspannen en niet onbewust met het werk bezig te zijn. Je hebt dit uur ontspanning echt wel nodig.

16 uur

Het einde van de werkdag is het perfecte moment om creatief te zijn. Dit is namelijk het moment waarop je energielevel het laagst is dus om hands on taken af te werken is het niet het ideale moment. Laat het logisch denkwerk dus even gaan en denk outside of the box op het einde van de dag. Wie weet welke creatieve oplossingen of concepten kun je allemaal bedenken?

18 uur

Na een lange werkdag is sociaal contact uiterst belangrijk. Of je al thuis bent of nog onderweg bent: ga voor sociaal contact en dan bedoelen we niet via social media. Hou daarom geregeld eens een fijn telefoongesprek met iemand!

19 uur

Tijd voor het avondeten! Hoe vroeger je eet, hoe beter je eten zal verteren voor het slapengaan. Probeer ‘s avonds zo licht mogelijk te eten en probeer koolhydraten te beperken. Koolhydraten zorgen namelijk voor extra energie en dat heb je ‘s avonds voor het slapengaan niet nodig.

21 uur

Weg van de computer/telefoon! Blauw licht zorgt er voor dat je minder snel kunt ontspannen én je zult ook trager in slaap vallen omdat het je lichaam melatonine aan laat maken. Voor je gaat slapen moet je dus een aantal uurtjes uit de buurt van blauw licht blijven. Het ideale moment dus voor een digitale detox.

21:30

Ontspanning! Pamper jezelf helemaal en zorg ervoor dat je volledig ontspannen raakt voor je gaat slapen. Lees een ontspannend boek, neem een lekker warm bad, doe een geurkaars aan, … Wat je maar wilt, zolang je er maar mee kunt ontspannen en het je slaap kan bevorderen!

22 uur

Tijd om te slapen! Het perfecte moment om te gaan slapen zit namelijk tussen 22 en 22u30. Zelfs als je niet kunt slapen is is het perfecte moment om je alvast in bed te installeren. Neem een lekker kopje thee mee en lees tot je het gevoel krijgt dat je ogen dicht gaan vallen.

Slaapwel!