Productiever werken: 5 tips om efficiënter te werken

Of je nu thuis of op kantoor werkt, je wilt natuurlijk wel altijd zo productief mogelijk zijn om zoveel mogelijk werk op tijd af te werken. Helaas zijn er al wel eens van die momenten waarop het écht niet lukt om gefocust en productief te werk te gaan. Gelukkig hebben wij een aantal tips verzameld die jou zullen helpen om productiever te werken.

Dit zijn onze 5 beste tips om efficiënter te werken!

Stap 1: klik op afmelden

Wil je je focussen maar heb je het gevoel alsof je je echt niet kunt concentreren? Zorg er dan voor dat je geen afleiding hebt. Meld je overal af of nog beter: zet je Wifi gewoon eventjes helemaal uit of zet je telefoon in vliegtuigmodus. Zo word je niet gestoord en kun je ongegeneerd verder werken.

Als je thuis werkt, zorg er dan ook voor dat de kinderen (of andere personen die komen storen) weten dat je eventjes bezig bent en dat je absoluut niet gestoord mag worden. Alleen zo kun je écht productief verder werken.

Stap 2: verdeelde aandacht = gebroken aandacht

Multitasken was jarenlang dé manier om te werken maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je je beter kunt focussen als je aan slechts 1 taak werkt i.p.v. aan meerdere taken tegelijkertijd. Verdeelde aandacht is gebroken aandacht dus het is belangrijk om gefocust te werk te gaan. Kies dus telkens 1 item van je to do lijstje en werk je lijstje zo item per item af.

Op die manier zal je niet alleen productiever worden, je werk zal waarschijnlijk ook een stuk beter zijn dan als je wel zou multitasken.

Stap 3: Zonder pauze geen succes

Het lijkt misschien tegenstrijdig om veel te pauzeren als je veel werk hebt maar niets is minder waar. Als je jezelf wilt blijven focussen is het belangrijk om af en toe een welverdiende pauze te nemen. Dit hoeft geen lange pauze te zijn.

Ga eens voor een frisse neus en maak een wandeling, lees een boek of zet even wat muziek op. Zolang je maar iets doet wat voor jou ontspannend is, dat is het allerbelangrijkste.

Stap 4: Schone slaper, betere werker

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk om goed voor de dag te komen. Wil je lekker productief werken? Dan moet je er dus ook voor zorgen dat je lichaam voldoende rust krijgt ‘s nachts. Het lijkt misschien verleidelijk om ‘s avonds lekker door te werken maar zorg er toch voor dat je voldoende nachtrust hebt. Sluit dus op tijd je computer af en zorg voor voldoende downtime voor het slapengaan.

Stap 5: beloon jezelf

Wie hard werkt mag, of zeg maar liever moet, beloond worden. Heb je een productieve week achter de rug? Gun jezelf dan ook iets. Koop iets wat al langere tijd op je wishlist staat of ga eens een weekendje weg met vrienden of familie. De boog kan niet altijd gespannen staan en voldoende ontspanning is zeker belangrijk. Zorg er dus voor dat je jezelf ook goed beloont om zo gemotiveerd te blijven.