Sparen of beleggen: wat levert het op?

Als je wat spaarcenten bij elkaar gespaard hebt wil je natuurlijk ook dat je geld wat extra opbrengt. De tijd van de spaarboekjes is alweer voorbij want als je écht wat extra wilt verdienen, dan ga je toch ook eens naar andere spaarmethodes moeten kijken. Zo zou je er bv. voor kunnen kiezen om je geld te beleggen in aandelen of in cryptocurrency.

Heb je dit nog nooit eerder gedaan, dan kan het in het begin wel een beetje eng zijn om je geld ergens te beleggen. Maar geen zorgen, in dit artikel leggen we je de basics graag even uit.

Wil je graag dat je zuurverdiende spaarcenten wat extra opbrengen? Lees dan zeker verder!

Het verschil tussen sparen of beleggen

Sparen

Sparen was altijd dé meest populaire manier om je geld weg te zetten en het wat extra op te laten brengen. Helaas is de rente op de spaarboekjes tegenwoordig zo laag dat je bijna niets meer terug krijgt tenzij je echt extreem grote sommen op je spaarrekening hebt staan.

Het enige voordeel aan sparen is dat het low risk, low reward is. Je zet je geld op je spaarboekje, laat het daar staan en de tijd doet de rest. Je hoeft dus helemaal geen extra research te doen of na te denken over eventuele volgende stappen. Het jammere is dus wel dat het bijna niets meer oplevert.

Beleggen

Een ander alternatief om te sparen is het beleggen van je geld. Beleggen is een soort investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om er in de toekomst winst op te maken.

Je kunt je geld beleggen door vastgoed aan te kopen, je kunt aandelen kopen of je kunt investeren in cryptocurrency. Je koopt dus altijd eerst iets aan, laat het daarna staan en bouwt zo een portfolio op waardoor je spaarcenten in de toekomst meer geld op zullen brengen.

Het voordeel tegenover een gewone spaarrekening is dat je hier veel meer geld mee kunt verdienen. Het nadeel is dat het iets meer risico inhoudt en dat je voldoende research moet doen voor je eraan begint.

Cryptocurrency

Cryptocurrency is tegenwoordig helemaal populair en dat is geheel terecht. Cryptocurrency werkt eigenlijk als een soort digitale munt die steeds meer (of minder) waard wordt. Het werkt dus eigenlijk een beetje zoals de klassieke aandelen die we al wel kennen.

Het kopen van Cryptocurrency doe je via een crypto exchange service online. Zo heb je bv. Bitvavo, een exchange service die vanuit Nederland werkt. Bitvavo beschikt over twee verschillende interfaces: een basisinterface voor de beginner en een geavanceerde interface voor de ervaren handelaar.  Je kunt er zelfs betalen met iDEAL!

Een internationaal alternatief is Binance, al kun je daar tegenwoordig niet meer met iDEAL betalen waardoor het net iets minder aantrekkelijk wordt.

De beste optie voor beginners

Begin je net met sparen en wil je het beste rendement uit je spaarcenten halen maar ben je bang om je eerste stappen te zetten? Laat je dan goed begeleiden door de bank.

Sparen is de minst risicovolle methode maar geeft ook het minste rendement van allemaal. Het kan dus zeker lonen om je eerste stappen als belegger te zetten, ook al ben je hier misschien een beetje bang voor.

We kunnen je dus zeker aanraden om eerst eens bij je persoonlijke bank te informeren naar de mogelijkheden. Investeer bv. in een beleggingsfonds van de bank, zo loop je het minste risico maar kun je wel op een laagdrempelige manier leren beleggen.