Zo bouw je een financiële buffer voor noodgevallen op

Het leven is niet altijd rozengeur en manenschijn. Soms komen er onaangename verrassingen op ons pad waardoor we maar best voorbereid kunnen zijn. Het opbouwen van een financiële buffer is dus zeker geen overbodige luxe.

Een financiële buffer voor noodgevallen lijkt in eerste instantie niet nodig maar better safe than sorry. Daarom zetten we in dit artikel een aantal handige tips op een rijtje.

Benieuwd hoe je simpel en snel een financiële buffer kunt opbouwen? Volg dan deze tips:

Voorbereiden

Als je een financiële buffer wilt opbouwen is het belangrijk om ongeveer uit te rekenen hoeveel je nodig zult hebben. Daarom moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen m.b.t. jouw gezinssituatie.

Een aantal vragen kunnen zijn:

  • Hoeveel van mijn lening moet ik nog afbetalen?
  • Hoeveel kost een nieuwe wasmachine?
  • Hoeveel moet ik betalen als ik mijn auto laat repareren?
  • Wat zou een nieuwe auto kosten als ik mijn auto niet meer kan laten repareren?

Eens je een zicht hebt op de noodgevallen die kunnen voorvallen en hoeveel deze kosten kun je beginnen aan je financiële buffer.Budgetteren

Eens je weet hoeveel je wilt sparen is het belangrijk om te zien waar je dit geld vandaan zult halen. Je hebt misschien wel het gevoel dat je je geen extra geld kunt missen om te sparen of je wilt je leven niet drastisch aanpassen.

Daarom kan het handig zijn om een budget op te stellen.

Hoeveel geld komt er allemaal binnen per maand of nog belangrijker: hoeveel geld gaat er precies uit? En aan wat? Op welke vlakken kun je misschien besparen?

Door een goed overzicht te houden weet je op welke vlakken je kunt besparen of op welke manier je misschien meer geld kunt verdienen om opzij te zetten voor je financiële buffer.

Spaarrekening

Geld dat op je zichtrekening blijft staan zul je altijd blijven uitgeven of de verleiding zal althans groot zijn. Daarom is het belangrijk om het geld voor je financiële buffer meteen opzij te zetten.

Maak een aparte spaarrekening waar je enkel in absolute noodgevallen geld mag van afhalen. Op die manier blijft het geld veilig op de rekening staan zonder de kans dat je het gaat uitgeven.

Zet elke maand DIRECT na je loon gestort wordt een bedrag opzij voor je financiële buffer. Of nog beter: start een automatische domiciliëring naar je spaarrekening. Zo kun je het niet vergeten of nog erger, het geld uitgeven.

Wij hopen natuurlijk dat je je financiële buffer niet snel zult nodig hebben maar je weet maar nooit. Het geeft alleszins een fijn en relaxerend gevoel om te weten dat je voorbereid bent op erger.

Een voorbereid man is er twee waard!

Heb jij al een financiële buffer opgebouwd? Heb je nog goede tips voor ons? Laat het ons weten via hello[@]brillantmagazine.be!